Кращі фільми про космос

Фільми, що відкривають перед глядачем світ наукової фантастики, дивовижні пейзажі космічного життя, невідомих створінь, що існують поза межами Землі, вражають кожного. Автори цих картин часто створюють абсолютно довершені невідомі галактики, з своїми законами, ієрархією, расами, що чарують і манять глядачів.

Інтерстеллар (2014)

Фільм, що після першого виходу на екрани був зарахований до числа найяскравіших представників наукової фантастики. Американсько-британський фантастичний проект про міжзоряному подорожі в інші виміри, від відомого кінорежисера Крістофера Нолана.

Нолан зв’язав свої ідеї з існуючим сценарієм, написаним його братом Джонатаном Ноланом, який розроблявся у 2007 році для студії Paramount Pictures. В основу сюжету лягли наукові праці американського астрофізика Кіпа Торна, який присвятив величезний ряд досліджень гравітаційним полями і можливості створення машини часу.

Сюжет фільму розгортається в майбутньому 2061 році на Землі. Через серйозні кліматичні зміни на планеті стає неможливим вирощування зернових сільськогосподарських культур. В наслідок цього економіка країн зазнає краху і на планеті починає царювати голод. Бунти і повстання по всій планеті загрожують знищити уряду головних світових держав.

Останньою надією людства, приречених на голодну загибель, стає нещодавно виявлений вченими просторово-часовий тунель, здатний, відповідно до теорії астрофізика Кіпа Торна, переносити об’єкти в інший вимір.

Група вчених-дослідників вирішується на експедицію до діри в просторово-часовому тунелі, метою якої є пошук сприятливих умов для посіву і вирощування сільськогосподарських культур. Так починається захоплива міжзоряна подорож у часі.

Марсіанин (2015)

Американський науково-фантастичний фільм, знятий Рідлі Скоттом за однойменним романом Енді Вейра, який було адаптовано в сценарій Дрю Годдардом.

За сюжетом на планету Марс відправляють експедицію «Арес-З». Астронавтам потрібно зробити фотознімки нових місць, взяти проби ґрунту, провести експерименти, детально вивчити кліматичні умови і покриви. Але в самий розпал виконання місії розгорається страшна буря.

Вся команда змушена евакуюватися з планети в терміновому порядку. У процесі евакуації інженер та біолог Марк Вотні отримав серйозні пошкодження скафандра. Решта учасників експедиції вирішують покинути планету, думаючи що Марк загинув.

Тільки в дійсності йому вдалося вижити. Головний герой опинився сам на планеті, на якій немає життя і  до того ж у нього немає взагалі ніякого зв’язку з Землею, а запас продуктів розрахований лише на один місяць. Одним єдиним його порятунком є автономний будинок, який якимось чином уцілів під час бурі.

До прибуття наступної експедиції «Арес-4» залишається 4 роки, тож Вотні повинен придумати як протриматися на тих мізерних запасах провіанту, води і повітря, що ще залишилися.

Гравітація (2013)

Американський науково-фантастичний технотрилер  режисера Альфонсо Куарона, головні і єдині ролі в якому виконують Сандра Буллок і Джордж Клуні.

Астронавти НАСА Райан Стоун і Метт Ковальські знаходяться на космічній станції біля кордонів сонячної системи і зайняті ремонтом телескопа “Хаббл” у відкритому космосі. Раптом вони отримують команду повернутися назад на корабель – у їхній бік рухається справжня лавина космічного сміття.

Але перш, ніж вони встигають дістатися до корабля, уламки супутника стають причиною загибелі решти екіпажу. Їх рятує лише те, що в момент зіткнення вони були у відкритому космосі. Залишившись наодинці, з мінімальним запасом кисню за мільйони миль від Землі, астронавти докладають відчайдушні зусилля, щоб повернутися на рідну планету.

Франшиза «Чужий» (1979-2017)

Серія фантастичних фільмів на даний момент налічує шість картин. Чотири про монстра і Еллен Ріплі (Сігурні Уівер) і два приквела з Майклом Фассбендером в ролі синтетика.

Перший фільм знятий в 1979 році, останній на сьогодні – в 2017. За ці 38 років до серії доклали руку чотири режисери: Рідлі Скотт, Джеймс Кемерон, Девід Фінчер та Жан-П’єр Жене .

Кожна з частин франшизи пов’язана сюжетом з іншими частинами, однак події в фільмах відбуваються в різні роки. «Чужий», що вийшов в далекому 1979 році, не тільки став культовою картиною режисера Рідлі Скотта, а й зумів довести, що наукова фантастика може бути страшною.

Головними дійовими особами фільму стали члени екіпажу корабля «Ностромо». Перехопивши дивний сигнал з невідомої планети, вони вирішили відправитися туди, щоб дізнатися, що й до чого, і в підсумку примудрилися занести Чужого на корабель.

Реалістичні декорації, моторошний вигляд самого ксеноморфа і помірна для даного жанру жорстокість справили на глядачів незабутнє враження.

Сага «Зоряні війни» (1977-2023)

Культова епічна фантастична медіафраншиза, яка розповідає про конфлікти та війни в «далекій-далекій галактиці» американського режисера та продюсера Джорджа Лукаса.

Офіційна дата створення проекту — 25 травня 1977 року — дата виходу на широкий екран кінофільму «Зоряні війни» (нині це Епізод IV. Нова Надія).

Основна сага, з якої все почалося, концентрується на історії роду Скайвокерів — Енакіна, його дітей Люка і Леї та всіх, хто з ними пов’язаний.

Станом на 2017 рік у кінематографічний цикл «Зоряних війн» входять сім фільмів-епізодів, один спін-офф і один повнометражний мультфільм. Сага знімалася в два великі етапи: спочатку епізоди IV-VI (оригінальна трилогія), потім I-III (трилогія-приквел). C кінця 2017 року, в кінематографічний цикл увійдуть два нових епізоду: VIII і IX (трилогія-сиквел), а також два спін-офф (історії).

Події франшизи «Зоряні війни» відбуваються у віддаленій неназваній вигаданій галактиці в невизначений момент далекого минулого. У ній співіснують безліч дивовижних істот. Жителі галактики володіють роботизованими дроїдамі, які допомагають їм з щоденними справами, а космічні подорожі є буденністю.

Духовним і містичним елементом галактики «Зоряних воєн» є “Сила”. В оригінальному фільмі її описували як: “енергетичне поле, створюване всіма живими істотами. Вона оточує і пронизує нас. Вона пов’язує Всесвіт воєдино”.

Ті, хто мав зв’язок з Силою з народження, володіли покращеними рефлексами, а завдяки тренуванням і медитацій вони могли досягти різний надприродних умінь (таких як телекінез, ясновидіння і контроль розуму). Існує дві основні групи володіють Силою: джедаї, які використовують світлу сторону Сили, і ситхи, які звертаються до темної сторони Сили через ненависть і агресію.

2001: Космічна одіссея (1968)

Одна з найбільш візуально цікавих стрічок світового кінематографу, культовий британський фільм режисера Стенлі Кубрика. В основу фільму ліг твір письменника-фантаста Артура Кларка «Вартовий», а сам письменник працював разом з режисером над сценарієм, що паралельно перетворився на роман «2001: Космічна Одіссея».

Сюжет обертається навколо знахідки на Землі та поза нею загадкових чорних монолітів. Фільм послідовно показує їхній вплив на виникнення людей в минулому та вирішення пов’язаних з ними моральних проблем у майбутньому.

Аналогічний моноліт був виявлений в одному з кратерів Місяця, а згодом і на орбіті Юпітера.Для вивчення загадкового предмета до Юпітера направляють космічний шатл Діскавері. Крім членів екіпажу на чолі з капітанами Дейвом Боумена і Френком Пулом, на борту космічного корабля знаходиться надпотужний комп’ютер з штучним інтелектом – HAL 9000.

Завданням комп’ютера є чітке виконання поставлених задач і, на відміну від екіпажу, він не підвладний людським факторам таким як переживання та емоції. Тим не менш, ця риса і зіграє якусь злий жарт з екіпажем.

Фільм унікальний сумішшю дивних фантастичних ідей, наукових досягнень, прекрасної гри акторів, і неймовірного музичного супроводу.

Аполлон-13 (1995)

Історичний фільм про невдалу місячну місію корабля «Аполлон-13» – один з найбільш драматичних моментів освоєння космосу. Фільм знятий режисером Роном Ховардом на основі книги «Втрачений Місяць» Джеймса Ловелла і Джеффрі Клугера.

11 квітня 1970 року в рамках американської космічної програми був запущений корабель «Аполлон-13», метою якого було приземлення на поверхні Місяця, проведення ряду досліджень і збору близько ста кілограмів місячних порід.

Всі були впевнені в тому, що політ пройде вдало, але вже на підльоті до цілі з борта корабля раптово звучить: «У нас проблема». На третю добу польоту стався вибух кисневого балона, з наявних батарей паливних елементів в робочому стані залишилася тільки одна. Внаслідок аварії висадка на Місяць стала неможливою, а життя самого екіпажу опинилося під загрозою.

Вартові галактики (2014)

Американський художній фільм режисера Джеймса Ганна, заснований на однойменній серії коміксів.По-справжньому крута екранізація коміксу Marvel про пригоди не дуже героїчних на вигляд супергероїв в далекому космосі, що містить безліч кумедних епізодів, рівномірно розбавлених яскравим екшеном.

Головного героя, Пітера Квілла, ще в дитинстві підбирає банда міжгалактичних піратів, що навчили його різним піратським хитрощам та вселили в хлопця дух авантюризму. Через багато років, Пітер перетворився на справжнього шукача пригод, відомого авантюриста та мисливця за рідкісними артефактами на прізвище Зоряний Лорд.

Одного разу Пітер знаходить загадкову сферу, здатну генерувати небачену у всесвіті енергію, яку вже давно хоче роздобути жорстокий міжгалактичний злочинець на ім’я Ронан. Так Пітер стає мішенню потужного, міжгалактичного угрупування, що за будь-яку ціну хоче роздобути артефакт.

Єдиний спосіб врятувати своє життя – об’єднатися з четвіркою безшабашних ізгоїв: войовничим єнотом на прізвисько Ракета, людиноподібним деревом Грутом, смертельно небезпечною вбивцею на ім’я Гамора та одержимим жагою помсти Драксом-Руйнівником.

Вартові галактики 2 (2017)

Американський супергеройський фільм, знятий Джеймсом Ганном, що є продовженням фільму «Вартові галактики» 2014 року.

Через кілька місяців після подій першого фільму Вартові Галактики продовжують свої подорожі безмежними просторами космосу. Цього разу їм доведеться битися, щоб захистити свою знову знайдену сім’ю, а також їм належить розгадати таємницю дійсного походження Пітера Квілла.

Старі вороги стануть новими союзниками, а крім того з’являться нові персонажі з класичних коміксів, які прийдуть на допомогу героям.

Історія про Грута продовжиться, адже наприкінці першої частини йому не пощастило. На цей раз він буде допомагати своїм товаришам в дещо іншому вигляді. Замість великого і сильного дерева, маленьке і спритне істота. Але від нього користі буде не менше.

Сага «Зоряний шлях» (1966-2016)

Науково-фантастична медіафраншиза, що включає на сьогоднішній день шість телевізійних серіалів (в тому числі мультиплікаційний) та 13 повнометражних фільмів.

Автором ідеї та засновником Всесвіту «Зоряного шляху», що веде свій початок з виходу на екрани 1966 року серіалу «Зоряний шлях: Оригінальний серіал», є Джин Родденберрі.

Всесвіт «Зоряного шляху» малює космічне майбутнє, на перший погляд здається утопією, і в якому існує Об’єднана федерація планет, членом якої є Земля. Проте велика частина Галактики залишаються невивченою та готує для дослідникам безліч сюрпризів і відкриттів .

«Наша мета – сміливо йти туди, де не ступала нога людини» – такий девіз героїв «Зоряного шляху».

Всесвіт «Зоряного шляху» – одна з найбільш детально опрацьованих вигаданих всесвітів. Кожен персонаж має свою біографію, кожна цивілізація – свою культуру, традиції та історію.

Аполлон 18 (2011)

Фільм «Аполлон» 18 був знятий в 2011 році режисером Гонсало Лопес-Гальєго. Він став спільним виробництвом Канади і США. Інтригуючий слоган фантастичного трилера з елементами жахів говорить «Вони не були першими на Місяці». Сюжет картини відкриває завісу таємниці останньої експедиції на Місяць, протоколи якої були засекречені.

1967 року президент США Річард Ніксон раптом скасував майже всю місячну програму НАСА, зокрема місії «Аполлон», які вже було розплановано і підготовлено. Офіційною причиною називали нестачу коштів в знесиленому війною у В’єтнамі бюджеті, але на думку авторів цього трилера причина була в іншому — попередня команда астронавтів Аполлон-17, зіткнулася на протилежному боці місяця з представниками позаземного життя.

Офіційні дані свідчать, що після експедиції Аполлон 17 жодна команда людей не висаджувалася на місяць, проте з’явилися докази того, що останньою висадкою стала Аполлон 18, але всі матеріали цієї справи були засекречені, адже там відбулися неймовірні і жахливі події.

ЧИТАТИ ЩЕ

Як досягти успіху: 10 надихаючих фільмів

Фільми про людей, які заробили мільйони, підкорили країни і досягли найвищих результатів у своїй справі. Ідеальне кіно для тих, хто шукає натхнення і потребує мотивації. Гра...

29 речей, які варто спробувати, щоб урізноманітнити секс

Коли йдеться про відносини, важлива їх частина – це експерименти та нові враження, які допомагають парам підтримувати пристрасть та інтерес один до одного. Секс –...

Фільми про осінь: 10 романтичних мелодрам

Романтичні мелодрами - жанр кіно, який ідеально личить осені. Ми підібрали для вас 10 романтичних мелодрам, які прикрасять ваші осінні вечори та зігріють краще за...

10 найкращих фільмів Скарлетт Йоханссон

Скарлетт Йоханссон — одна з найталановитіших та харизматичних акторок сучасності, чия кар'єра охоплює понад два десятиліття. З моменту свого дебюту вона зіграла в найрізноманітніших фільмах,...