Поезія історичних розломів

На цьогорічному Афінському кінофестивалі була презентована відео-артівська робота Оксани Чепелик «Венеційські станси». Минулоріч цей фільм був відзначений призом «Cinemadamare Award» на Венеційському бієнале. Триває стрічка п’ять хвилин, протягом яких голос за кадром читає поезію Йосипа Бродського, а на екрані складним чином комбінуються фотографії та документальна зйомка Венеції, що вишиковуються в орнаментальні мозаїки. Відірвавши Оксану Чепелик від збирання валізи, ми розпитали її про глобальні підтексти «Венеційських стансів».

На останньому Гогольфесті ви представляли свій відео-арт «Передчуття війни». За формою він дуже схожий на «Венеційські станси». Таке ж мозаїчне коротке відео, у якому звучить поезія. Надалі ви продовжуватимете цикл такого нестандартного прочитання поезії?

Поезія у цьому проекті не головне. Головне те, що ці відео побудовані на візуальних розломах, які перегукуються з цивілізаційними розломами.

А цивілізаційні розломи – одна з тем вашого великого проекту «Колайдер».

Так, власне з цього проекту і вийшли «Венеційські станси». А над «Колайдером» я працюю вже довго. Почалося все з того, що в Далласі я відвідала музей вбивства Кеннеді. Там я побачила багато фрагментів зйомки цього пострілу з різних точок. Власне там і народилася ідея знімати місця, на яких відбулися знакові події нашої історії. Після цього я відзняла місце бунту у Лос-Анджелесі, Білий Дім у Москві, біля якого розпочався путч, наш Майдан тощо. Надалі можна звернутися до багатьох місць: площа Тахрір, парламент Тбілісі, площа Тяньаньмень, Берлінська стіна тощо. Цим проектом можна охопити усю землю і він в принципі нескінченний.

Як «Колайдер» переосмислює знакові події нашої історії?

У науці Адронний Колайдер досліджує зіткнення елементарних частинок і яка енергія при цьому з’являється. А художній Колайдер досліджує зіткнення людських частить і які енергії при цьому виробляються. Він покликаний відповісти на питання – чи є люди елементарними частинками у системі прискорення глобальних сил. Чи може енергія взаємодії породжувати нові думки, сенси та форми існування.

Ви сміливо експериментуєте з форматом показу своїх відео-інсталяцій.

Колайдер зроблений для показу на семи екранах. Загальний розмір екрану при цьому має бути 4х23 метри. Панорама цього відео в такому разі становиться круговою, а глядач опиняється у центрі події.

ЧИТАТИ ЩЕ

Як зіпсувати секс: що не можна робити відразу після близькості

Психологи розповідають, які дії після сексу можуть негативно вплинути на ваші стосунки. Дізнайтеся, чого варто уникати, щоб зберегти близькість та порозуміння з партнером, щоб він...

Святковий стіл на Новий рік 2025: основні страви та алкоголь

Новий рік — це не тільки чарівний час для зустрічей з рідними та близькими, а й чудова нагода накрити багатий святковий стіл. У 2025 році...

У чому зустрічати 2025: стильні поради та ідеї для Нового року змії

Новий 2025 пройде під заступництвом Зеленої Дерев'яної Змії, що робить вибір святкового вбрання особливо важливим для залучення удачі та благополуччя. Змія символізує мудрість, елегантність та...

Опубліковані найкрасивіші автографи зірок

Нам здається, що знамениті люди, ба навіть - легенди, все роблять по-особливому. У деяких випадках це дійсно так. Але підпис - така звичайна річ для...