Українські художники в кіно

Кожен раз, коли художник змінює кисть на кінокамеру, – в кінематографі відбувається маленька революція. Ми відібрали найбільш яскраві приклади того, як вітчизняні художники приходили в кіно, відкриваючи в ньому несподівані ракурси, оригінальні стилі і нові форми.

Одним із перших українських майстрів, які перейшли з образотворчого мистецтва в кінематограф став Іван Кавалерідзе. Бурхливий експериментатор і невтомний трудівник, він встановив цілу низку пам’ятників по всій Україні. Довгий список його монументів вінчають «Артем» у Святогорську і пам’ятник княгині Ользі на Михайлівській площі в Києві. Однак в результаті диких політичних пертурбацій 1920-х років багато його роботи були знесені. Тоді-то Кавалерідзе і вирішив взятися за кінематограф.

Правда, целулоїдна плівка виявилася не міцнішою за мармур або бронзу. І його перший фільм «Злива» (1929) був знищений. Однак ті, кому свого часу вдалося подивитися цю картину, відзначають, що режисерові вдалося унікальним художнім чином переказати сюжет поеми Тараса Шевченка «Гайдамаки». Вишукано-естетська мова цієї стрічки балансувала десь між скульптурою і кінематографом.

Акцент на пластичних рішеннях зустрічається і в багатьох інших його стрічках. Однак у ті роки кіно тільки-тільки стало звуковим. А екранні герої тоді в більшості своїй переміщалися немов на ходулях, а не літали в кіберпросторі. Тож зайва картинність кіномови Кавалерідзе тоді виглядала гармонійно.

У цьому уривку з його фільму «Коліївщина» (1932) видно, що режисер зробив акцент на висвітленні героїв стрічки. Зв’язаний селянин «перегрітий» білим кольором, в той час як священик освітлений погано. Таким чином, художник підкреслив праведність першого і нечестивість другого. Сьогодні цей прийом став для кінематографістів хрестоматійним. Тоді ж це був ще суто живописний хід.

Часто до кінематографа зверталися й інші художники, які працювали на території України. Одним з перших в цьому плані став Василь Кричевський, який оформляв фільми ключових для України режисерів Петра Чардиніна та Олександра Довженка. Уривок з фільму останнього – «Звенигора» (1928), в створенні якого брав участь Василь Кричевський:

З нині живучих українських художників найактивніше займаються кінематографом Ігор Подольчак та Оксана Чепелик. Сучасна українська кіноіндустрія дає можливість знімати фільми далеко не всім професійним режисерам – не те, що людям з суміжних професій. Однак творчість цих двох художників створює видимість, що в нашому кінематографі знайдеться місце навіть експериментаторам.

Одним із кращих художників вітчизняного кіно був Сергій Якутович. Створювати декорації і костюми для кіно він почав, коли йому було вже за п’ятдесят.

Работа Сергея Якутовича

Роботи Якутовича з’явилися в шести фільмах. Автори цих стрічок відзначають неабияке вміння художника переказувати сюжет виключно за допомогою статичних візуальних образів. Ця майстерність добре проявляється в його численних ілюстраціях до книг. «Можливо, я навіть не художник, а інтерпретатор і імпровізатор текстів», – пояснював Якутович.

Для стрічки Юрія Іллєнка «Молитва за гетьмана Мазепу» (2001) художник створив масивні інсталяції, монументальні багатофігурні полотна і архітектурні форми, через що критики назвали фільм «намальованим кіно».

За висококласні декорації і костюми до картини Володимира Бортко «Тарас Бульба» (2009) Якутович був відзначений національної кінопремією Росії «Золотий орел».

Свій творчий шлях Ігор Подольчак почав з живопису, але вже незабаром почав працювати в багатьох інших жанрах образотворчого мистецтва. Тож після освоєння відеоарту, фотографії та перформансу – він взявся і за кінематограф.

У 2008 році вийшла його дебютна повнометражна стрічка «Las Meninas». Деякі критики назвали цей естетсько-експериментальний фільм «новим словом у кінематографі». Картина брала участь у 27 міжнародних кінофестивалях.

Епатаж у фільмах Подольчака тісно переплітається з філософствуванням. А відвертість межує з патологією. Нерідко в своїх стрічках Подольчак експлуатує прийом «ожилих картин». Статичні, скрупульозно вибудовані композиції кадрів в такому випадку виглядають красномовніше, ніж будь-який екшн.

«У якому б жанрі ти не працював – ти продовжуєш фарбувати одну і ту ж картину… Кіно відкриває більші можливості, ніж живопис, адже воно динамічне та існує в часі», – розмірковує Ігор Подольчак.

У 2012 році вийшла його друга не менш провокаційна, експериментальна, екстравагантна і, нарешті, прекрасна повнометражна стрічка «Delirium»:

Займатися живописом актриса Лариса Кадочникова почала з 70-х років. На думку її друзів, в своїх картинах артистка висловлює почуття, які їй не дано було зіграти на сцені або в кіно. Вона написала близько сотні картин, серед яких зустрічається графіка, натюрморти, пейзажі та абстракція. Її творам властиві зворушливі сюжети, фантасмагоричність, відчуття світлого смутку і позитивний погляд на світ.

«Є сни, є враження, які навіяні життям. Трапляється, побачиш щось незвичайне і це трансформується в образи, але частіше вони з’являються самі по собі. Кладу перед собою чистий аркуш і спостерігаю, як на ньому проступають ті чи інші зображення. Все ніби виступає на рівній поверхні, і мені залишається тільки обвести контури. Потім вводжу фарбу і все оживає…» – розповідає актриса.

Картина Ларисы Кадочниковой

Свій творчий шлях художник і режисер Сергій Маслобойщиков починав як графік, закінчивши Київську Художню Академію. Тільки після цього він опанував режисуру і почав ставити спектаклі, а також знімати фільми. Його стрічки відрізняються цікавою пластикою, а окремі мізансцени в них наповнені соковитою красномовністю мовчання.

Работа Сергея Маслобойщикова

Кінематограф і відеоарт відкривають додатковий простір і для творчості Оксани Чепелик. Її сміливі відео роботи – це пошук нової творчої реальності і разом з тим критика упареного мороку українських реалій. Це феєрверки образів і чітко продумані матриці смислів. На сьогоднішній день в її фільмографії близько 20 стрічок, а також ціла низка робіт, що виходять за рамки традиційного кінематографа.

Контурне уявлення про відео-творчість Чепелик можна сформувати за цими п’ятьма фрагментами з різних її проектів.

Художниця вільно подорожує по найрізноманітнішим жанрам і по несподіваним темам. Акцент у її роботах – перш за все, на філософських, соціальних і етичних питаннях.

У творчості вищезгаданих художників кіно існує окремо від інших жанрів, якими вони займаються. А інша художниця Юлія Лазаревська іноді використовує фільми для того, щоб певній мірі розширити простір своїх живописних полотен і фотографій.

Картина Юлии Лазаревской

Її картини створюються немов під дією нестерпної легкості буття. Калейдоскопічні асоціації в її фільмах розширюють внутрішній космос глядацької свідомості до нескінченності. Наприклад, короткометражна робота «Меандр» (2011):

Кінематограф став лише одним з етапів в строкатому творчому пошуку художника Анатоля Степаненка. В різний час він створював інсталяції, перформанси, збирав людей на мистецькі акції, писав вірші, фотографував тощо. Стилі та жанри він вибирає стихійно. Єдине, що залишається незмінним у його творчій особистості – чітке дотримання канонів постмодернізму і бажання втекти від стереотипів.

Він зняв всього кілька стрічок, в яких проглядається суміш різних видів мистецтва. Його дебют – короткометражка «Місяць. Ноктюрн» (1986) знята за мотивами прози В. Шевчука, а перший повнометражний фільм «Годинникар і курка» (1987) – за п’єсою І. Кочерги. Після цього він створив ще кілька відео «Колаж» (1992), «Підземні танці» (1998) та ін.

Картина Анатолия Степаненко

Художниця Емма Беглярова прийшла в кіно у 1975 році і з тих пір створила костюми для таких стрічок, як «Самотня жінка бажає познайомитися» (1986) В’ячеслава Криштофовича, серіалу «Доктор Живаго» (2005) Олександра Прошкіна, «Далеко від Сансет-бульвару» (2006) Ігоря Мінаєва тощо. За останній вона була удостоєна російської премії «Золотий орел». Костюми і декорації Беглярової надзвичайно точно передають атмосферу і настрій епохи, яка показується в стрічці.

У своєму живописі художниця віддає перевагу жіночим мотивами – добре відома її серія портретів «Феміни» (2007). «Жінка – досконале творіння зі світлими, м’якими лініями. Чоловіків зображувати не люблю. Вони незграбні. І художниці легше відшукати саме жіночу натуру», – коментує Беглярова.

Картина Эммы Бегляровой “Отдых”

Неперевершений і дещо абсурдний візуальний ряд фільмів Кіри Муратової виглядав би зовсім інакше, якби не участь її чоловіка – художника Євгена Голубенка. Декорації в цих стрічках спотворюють реальність, завдяки чому гостріше відчувається контраст між естетичним і потворним.

Крім живопису Голубенко, який можна зустріти в фільмах «Три історії» і «Лист в Америку», художник також створює фотографії та колажі. «Звалище, смітник, комірчина – ось місця, де будь-яке поєднання предметів є абсолютно виправданим. Непотрібні і поламані речі, втративши колишній апломб, валяються поруч і розмовляють, як персонажі Андерсена», – пояснює природу своїх колажів художник.

Продюсер Володимир Філіппов («Червоний», «Гніздо горлиці», «Стрімголов») надихається в своїй творчості грою світла. Його роботи – це спроба зрозуміти інформацію, як матерію. У своїх картинах він створює емоційне відображення нашої дійсності. Це своєрідний пошук фінальної правди. Спроби зрозуміти її кордон.

Абстрактним мистецтвом Філіппов займається з 1987 року. Працюючи свого часу на півночі, він довго стежив за рефлексіями і фантомами полярних ночей. «Якщо мені хочеться зайнятися фігуративом, то беру в руки фотоапарат. Певний час я активно займався відеоартом. Одна з відеоартівських робіт виставлялася в Третьяковській галереї», – говорить він.

Картина Владимира Филиппова

Художник Олексій Левченко прийшов у кіно в кінці 70-х років минулого століття і на сьогоднішній день у його творчості вже майже 30 фільмів різних жанрів і форматів. Він працював над такими відомими стрічками, як «Урга: територія любові» (1991) Микити Міхалкова, серіалом «День народження Буржуя» (2000) Анатолія Матешко, «Бережи мене, мій талісман» (1986) Романа Балаяна тощо. У 1993 році Олексій Левченко самостійно зняв фільм «Єлисейські поля», який, проте, був сприйнятий досить стримано.

Сюжети на полотнах Левченко – фантасмагоричні, а кольори – приглушені, ніби відзняті на чорно-білу плівку. А в чітко вибудуваній композиції відчувається постановка. Живопис і графіка для Левченко – свого роду продовження його кінематографічних роздумів.

Картина Алексея Левченко

У меншій мірі кінематографом займається український художник Федір Олександрович («Російський дятел»). Іноді ж художників запрошують у кіно завдяки їх колоритній зовнішності. Наприклад, іконописець Лев Скоп зіграв епізодичну роль у драмі «Брати. Остання сповідь», а дизайнер Андрій Єрмоленко – перевтілився в ефектного гангстера в комедійній рекламі. Актор-багатоверстатник Георгій Делієв активно знімається в кіно, грає в театрі, виходить на сцену в якості музиканта, а також займається живописом. Олександр Ройтбурд як займався відеоартом, так і з’являвся в якості актора в одному з фільмів Олександра Шапіро. Займався живописом і режисер Юрій Іллєнко. А художник Василь Цаголов у 90-х зняв п’ять фільмів.

Незважаючи на те, що вітчизняний кінематограф ще не досяг рівня кіноіндустрії – він вже став невід’ємною частиною культурного процесу в Україні, що зайвий раз підтверджує його щільну взаємодію з іншими видами мистецтва.

ЧИТАТИ ЩЕ

Як зіпсувати секс: що не можна робити відразу після близькості

Психологи розповідають, які дії після сексу можуть негативно вплинути на ваші стосунки. Дізнайтеся, чого варто уникати, щоб зберегти близькість та порозуміння з партнером, щоб він...

Святковий стіл на Новий рік 2025: основні страви та алкоголь

Новий рік — це не тільки чарівний час для зустрічей з рідними та близькими, а й чудова нагода накрити багатий святковий стіл. У 2025 році...

У чому зустрічати 2025: стильні поради та ідеї для Нового року змії

Новий 2025 пройде під заступництвом Зеленої Дерев'яної Змії, що робить вибір святкового вбрання особливо важливим для залучення удачі та благополуччя. Змія символізує мудрість, елегантність та...

Опубліковані найкрасивіші автографи зірок

Нам здається, що знамениті люди, ба навіть - легенди, все роблять по-особливому. У деяких випадках це дійсно так. Але підпис - така звичайна річ для...