В Україні знімуть фільм про кримських татар

Стартувала робота над фільмом «Додому» українського режисера кримськотатарського походження, номінанта Берлінського кінофестивалю Нарімана Алієва. Продюсером фільму виступив Володимир Яценко, який нещодавно завершив роботу над картиною «Ворошиловград».

Через складні взаємини головних героїв – батька і сина – картина «Додому» покаже, як політичні події останніх років відбилися на житті кримських татар. Дія фільму розгортається в різних точках України: герої їдуть з Києва в Крим. Фільм продемонструє, як уздовж цього шляху змінюється життя людей, їх побут і настрої.

«Кажуть, що моє кіно спекулює ситуацією, пов’язаною з Кримом і кримськими татарами. Але я планую і далі працювати з цією темою, це значна частина мого життя, мене самого. І чим більше режисерів буде “спекулювати” на темі Криму – тим краще. Думаю, кожен кримськотатарський художник, у якого є можливість заявити про нашу культуру на міжнародних майданчиках, зобов’язаний це робити. Це наш особистий внесок у боротьбу за свободу і данина тим, хто бореться і боровся до нас», – поділився режисер.

Проект фільму відібрано для участі на Baltic Event Co-Production Market – індустріальній секції Талліннського кінофестивалю «Темні ночі».

Початок зйомок запланований на літо 2018 року. Виробництвом фільму займеться студія LimeLite, продюсер – голова Громадської ради при Держкіно України Володимир Яценко.

«Це фільм, який піднімає одразу кілька важливих тем: починаючи від вічної теми відносин батьків і дітей, закінчуючи реальною трагедією кримськотатарського народу, що вдруге за неповне століття втратив батьківщину. Важливо також, що в цьому road movie ми покажемо подорож через всю Україну – від Києва до степів Приазов’я, і ​​нам важливо, щоб глядач – і особливо, іноземний глядач, побачив всю красу нашої країни», – пояснив актуальність проекту Яценко.

Для Нарімана Алієва «Додому» стане дебютом у повному метрі. На рахунку молодого режисера три короткометражних картини, об’єднаних у трилогію «Кримські історії». Останній фільм трилогії, «Без тебе» брав участь у конкурсній програмі Generation 14+ 66-го Берлінського кінофестивалю.

Традиційна для Алієва проблематика сімейних відносин, різниці поколінь і конфлікту батьків і дітей отримає освітлення і в новому проекті. Центральною темою режисера залишається Крим. Він розповідає про життя кримських татар в сучасних реаліях анексії півострова.

ЧИТАТИ ЩЕ

ТОП-20 найщасливіших країн світу

Щастя може визначатися по-різному в залежності від культури, країни та індивідуальних уподобань. Але деякі держави виділяються завдяки високому рівню благополуччя своїх мешканців. Навіть у північних...

Тривалість життя по країнах: де живуть довше

За останні 20 років з 2000 до 2020 року показник середньої тривалості життя збільшився приблизно на 6,6 років і тепер становить 73,4 роки. 2020 року...

Красуня Джулія Робертс: секрети привабливості актриси

Практично чверть століття популярна актриса Джулія Робертс входить до групи найкрасивіших жінок світу. І не потрібно робити поправку на вік: чарівна красуня, як і раніше,...

Як сервувати стіл: корисні поради

Корисні поради, як зробити святковий стіл не тільки смачним і поживним, але й стильним, а також додати йому новорічної символічності. Сервування Дотримуйтеся єдиної стилістики. Кольори скатертини, посуду,...