Причини втрати слуху: чи можна відновити?

А чи дбайливо ми відносимося до свого слуху? Чи замислюємось над цим, коли проблема вже стає очевидною? Сучасні люди не усвідомлюють цінність відмінного слуху, який є залогом комфортного перебування в суспільстві та навколишньому світі. Постійний міський гам, який для більшості вже став звичним фоном, негативно впливає на якість слуху. А до цього можна додати різні запальні процеси у вухах, травми та вікові зміни. Чим зниження слуху є небезпечним розповість лор у Львові.

Як відбувається зниження слуху?

Найчастіше це відбувається поступово. І деякий час людина просто не звертає на це особливої уваги. Але так звана приглухуватість не проходить сама собою, а продовжує погіршуватися слух. І ось вже людина починає робити звук голосніше на телевізорі або телефоні. Погано чуєте, що вам говорить співбесідник, перепитуєте його постійно. Складно даються розмови у будь-якому галасливому місці, будь-то метро або біля проїжджої частини. Та просто перестаєте згодом помічати звуки навкруги, такі як пташиний спів, шелест трав, шум дерев – навколо вас лише тиша.

У разі раптової глухоти на одне вухо або обидва потребується негайна медична допомога. Такий стан додатково може супроводжуватися ще такими симптомами, як запаморочення, різкий головний біль. Однією з причин виникнення раптової глухоти є наявність сірчаної пробки у вусі, яка піддається дуже швидкому лікуванню у спеціалізованому медичному закладі.

Також до стану напів глухоти можуть призвести запальні процеси середнього вуха, такі як отит. Особливо, якщо під час захворювання ви не отримали якісного правильного лікування. Ну і звичайно, однією з причин є вікові зміни, коли органи слуху “зношуються” від віку. Ця проблема вирішується за рахунок протезування.

Яку небезпеку несе в собі зниження слуху?

  • Зниження якості життя.
  • Може призвести до вимушеної емоційної ізоляції, соціальній відчуженості.
  • З часом може призвести до погіршення пам’яті, розумового процесу, зниження продуктивності.
  • Через відсутність спілкування людина почуває себе самотньою.
  • Можливе виникнення втрати орієнтації.

Профілактика погіршення слуху

Якщо хочете зберегти відмінний слух якнайдовше, то зверніть увагу на наступні поради.

  • Відмовтеся від навушників, особливо не можна в них слухати гучну музику.
  • Не забувайте про захист вух під час перебування у гучних місцях або якщо працюєте на галасливій роботі. Особливо це стосується військових, будівельників.
  • Не нехтуйте шапкою чи шарфом у холодну пору року.
  • Обмежте використання вушних паличок, які можуть пошкодити слуховий канал.

Також важливим фактором є регулярне відвідування лор-лікаря, який вчасно виявить проблему та призначить дієве вирішення або відповідний курс лікування. Записатися на консультацію до отоларинголога можна в клініці Medialt.

ЧИТАТИ ЩЕ

Профілактика вірусних інфекцій: що потрібно знати про сучасні методи захисту

Профілактика вірусних інфекцій: що потрібно знати про сучасні методи захисту Вірусні інфекції, особливо в холодну пору року, можуть значно вплинути на наше здоров'я та повсякденне життя....

Книги про моду: Як література впливає на стиль

Мода і література завжди йшли поруч, адже книги здатні не лише розповідати історії, а й формувати стиль та смаки своїх читачів. Здавна літературні твори ставали...