Різновиди брекетів та як відбувається їх встановлення

Брекети – це елементи ортодонтичної системи, за допомогою яких виправляють прикус та вирівнюють зуби. Пристрій являє собою кріплення, які фіксуються на поверхні кожного зуба з зовнішнього або внутрішнього боку. Конструкція складається з бази, яка приклеюється до зуба, та самого брекета з пазом. Система дозволяє поступово виправити положення зубів та прикус у ротовій порожнині.

Сучасна установка брекетів передбачає кріплення ортодонтичного апарату, що дає змогу керувати переміщенням зубів та виправляти прикус. Як відбувається їх встановлення, які бувають різновиди систем, буде розглянуто далі.

Що передбачає процедура встановлення?

Процедура встановлення брекет-системи проводиться в кілька етапів:

  • Підготовка зубів. Зуби очищуються, можливе незначне вирівнювання їх форми або видалення невеликих ділянок емалі.
  • Нанесення спеціального клею. Клей наноситься на внутрішню поверхню брекета, який одразу ж прикладається до поверхні зуба.
  • Фіксація. Кожен брекет послідовно фіксується на певному зубі верхньої та нижньої щелепи. Надається час для затвердіння клею.
  • Встановлення дуги. Гнучка металева дуга вставляється у пази брекетів, пов’язуючи їх в єдину конструкцію.
  • Контроль фіксації. Перевіряється надійність фіксації брекет-системи на кожному зубі.

Процес займає від 30 хвилин до 1,5 години. Надалі система здійснює безперервний вплив на зуби. Корекція проводиться протягом 6-24 місяців.

Основні різновиди конструкцій

Основні види сучасних брекет-систем наступні:

  • Металеві – класичний варіант, виготовляються з нержавіючої сталі. Міцні та надійні, але помітні на зубах.
  • Керамічні – естетичний варіант системи, виготовляються з кераміки білого кольору. Менш помітні на тлі зубів.
  • Сапфірові – зроблені з сапфіру, прозорі та малопомітні. Дорогі, але з хорошим естетичним ефектом.
  • Самолігуючі – мають спеціальний механізм, який дає можливість дузі ковзати всередині брекета, полегшуючи її встановлення.
  • Лінгвальні – закріплюються не з фронтального, а з внутрішнього (язикового) боку зубів. Практично не помітні при розмові і посмішці.

При виборі оптимальної системи враховують кілька факторів. Металеві брекети міцніші та дешевші, оптимальні для дітей. Керамічні та сапфірові естетичніші, але дорожчі, їх зазвичай обирають підлітки та дорослі. Для складних випадків обирають самолігуючі або лінгвальні системи.

ЧИТАТИ ЩЕ

Профілактика вірусних інфекцій: що потрібно знати про сучасні методи захисту

Профілактика вірусних інфекцій: що потрібно знати про сучасні методи захисту Вірусні інфекції, особливо в холодну пору року, можуть значно вплинути на наше здоров'я та повсякденне життя....

Книги про моду: Як література впливає на стиль

Мода і література завжди йшли поруч, адже книги здатні не лише розповідати історії, а й формувати стиль та смаки своїх читачів. Здавна літературні твори ставали...