Між домом і життям

На кінофестивалі Docudays UA відбулася прем’єра короткометражної документальної стрічки Анни Корж «Дім». Фільм розповідає про жінку Тетяну, яка через війну на Донбасі була змушена разом із сім’єю покинути рідний дім у Луганській області і переселитися до Києва. Через рік вона повертається в рідні краї, щоб умовити свою стару маму перебратися з нею в столицю.

Цей сюжет розповідається глядачеві з екрану неголосно і лаконічно. Але враження він справляє набагато сильніше, ніж сотні ефектних репортажів про переселенців.

Війни у фільмі практично немає. На екрані зустрічаєш лише кілька її доказів: обгоріле дерево, зруйнований будинок… Але недомовленість трагедії лише підсилює її уявний масштаб. Подібний прийом нерідко зустрічається у фільмах про апокаліпсис, чуму, епідемію – коли зовні світ не змінився і все здається звичним… Та раптом помічаєш якусь маленьку деталь, від якої волосся на голові ворушиться.

фильм Дом

Один із найбільш пронизливих епізодів у стрічці показує сльози маленького сина Тетяни, якому погано в чужому Києві. Але замість співчутливої батьківської розради йому в цей момент доводиться почути лише жорстку фразу «тут такі правила», що заганяє в ще більш глухий кут.

Сцена з хлопчиком немов підглянута режисером – чи не половину кадру в цьому епізоді прикриває розмита чорна пляма кута, з-за якого і велася прихована зйомка. Але цей візуальний «брак» створює красномовний образ закулаштуння: публіка, що сидить у залі, немов відкриває завісу на пів екрана, щоби не порушити емоційну сцену.

Київ і луганська провінція стають у фільмі двома полюсами однієї великої драми. Столиця безпечна і дає гіркий шанс для життя, але тут все чуже. А там – усе рідне, але йде війна в Україні. Тут – нещасний син головної героїні. Там – її одинока мати.

фильм Дом

Ця проблема формулюється у кількох рядках, але щоб її вирішити іноді не вистачає всього життя. Тому і в самому фільмі немає відповідей на питання, перед якими опиняється головна героїня. Картина лише додатковий раз озвучує проблему, з якою сьогодні зіткнулося понад мільйон переселенців.

Робота Анни Корж є частиною альманаху «Де наш дім?», до якого увійшло вісім коротких документальних фільмів. Частиною повнометражного проекту «Чорна книга Майдану» була і попередня стрічка режисерки.

Про те, яке значення «Дім» має для самої Ганни, можна дізнатися з короткого, але емоційного інтерв’ю, записаного з нею напередодні Docudays UA. І зруйнована будівля в цьому ролику на тлі – після перегляду самого фільму здається геть невипадковою…

ЧИТАТИ ЩЕ

Як зіпсувати секс: що не можна робити відразу після близькості

Психологи розповідають, які дії після сексу можуть негативно вплинути на ваші стосунки. Дізнайтеся, чого варто уникати, щоб зберегти близькість та порозуміння з партнером, щоб він...

Святковий стіл на Новий рік 2025: основні страви та алкоголь

Новий рік — це не тільки чарівний час для зустрічей з рідними та близькими, а й чудова нагода накрити багатий святковий стіл. У 2025 році...

У чому зустрічати 2025: стильні поради та ідеї для Нового року змії

Новий 2025 пройде під заступництвом Зеленої Дерев'яної Змії, що робить вибір святкового вбрання особливо важливим для залучення удачі та благополуччя. Змія символізує мудрість, елегантність та...

Опубліковані найкрасивіші автографи зірок

Нам здається, що знамениті люди, ба навіть - легенди, все роблять по-особливому. У деяких випадках це дійсно так. Але підпис - така звичайна річ для...