Крістофер Нолан: Всі фільми від найгіршого до найкращого

Напевно, жодне ім’я у кіноіндустрії не викликає стільки галасу, очікувань та суперечливих реакцій, як ім’я Крістофера Нолана. У бізнесі, де майже кожен другий автор навіки прикутий до стрімінгових платформ, Лондонець найближче до поняття “суперзірки” з тих, що сьогодні залишилися. Він належить до породи фільмотворців, що вимирають, які можуть вимагати велетенських бюджетів і при цьому повної творчої свободи від будь-якої студії – і йому це зійде з рук.

Тенет (2020)

Нолан завжди був насамперед концептуальним режисером, але, на жаль, до “Доводу” це не відноситься. У своїй останній головоломці він, здається, вирішив перевершити сам себе і заштовхати в хронометраж максимум інформації, щоб створити самий куленепробивний сюжет. В результаті до фінальних титрів глядач стає настільки емоційно нечутливим до того, що відбувається, що, незважаючи на всі зусилля, що витрачені на фільм, не розуміє, чому йому має бути не все одно.

Темний лицар: Відродження легенди (2012)

“Темний лицар: Відродження легенди” не пройшов перевірку часом і сам по собі коштує небагато. У 2012 очікування були високі як ніколи, і Крістофер Нолан зіткнувся, напевно, з найбільшим викликом у своїй кар’єрі — зробити щось не гірше, ніж величезне культурне явище, яким став “Темний лицар” і потужно завершити найвпливовішу супергеройську сагу з часів “Людини-павука” Сема Реймі. Спойлер – у нього нічого не вийшло.

Переслідування (1998)

Можливість подивитися на роботи великих режисерів у ретроспективі – це недооцінений досвід аналізу їхньої поступової еволюції, розвитку художніх рис, що розкрилися в наступні роки. Режисерський дебют Крістофера Нолана у цьому сенсі – не виняток. У загальному заліку, на це варто подивитися, якщо хочеться побачити перші кроки Нолана до слави.

Темний лицар (2008)

Коли пишеш про одне з найретельніше розглянутих і сто разів пережованих явищ — у широкому розумінні слова — за останні двадцять років, будь-яка спроба додати до дискурсу щось нове ризикує залишитися за бортом. Чи є взагалі щось, що ще можна сказати про це визначальне для епохи колос? Не буде перебільшенням сказати, що це один із найдинамічніших блокбастерів, які взагалі можна згадати навскідку. Він триває близько двох з половиною годин, але при цьому історія жодного разу не провисає та розгортається у стрімкому темпі.

Безсоння (2002)

Якщо і є у творчості Нолана робота, яка не зайшла навіть його найвідданішим шанувальникам, то це “Безсоння”. Є кілька причин — якісь більш обґрунтовані, якісь менші — за якими цей фільм вважають за краще замінити під килим із лейбою “другорядний”.

Мементо (2000)

“Magnum opus” Нолана, фільму “Мементо”, який використовує один із звичних ноланівських тропів, образ померлої дружини, і відправляє нас разом із героєм з’ясовувати, хто винен у її згвалтуванні та вбивстві. У чому каверза? У тому, що займатися цим усім йому доводиться в умовах, коли йому доступна лише короткочасна пам’ять, що унеможливлює придбання нових спогадів. На відміну від інших головоломок Нолана, ця не втрачає на увазі емоційну складову.

Початок (2010)

Ймовірно, “Початок” був і залишається кращою роботою Крістофера Нолана. Вона трапилася на ідеальному етапі кар’єри, відразу після приголомшливого “Темного лицаря”, коли його репутація була у своїй вищій точці. Це також творіння режисера, який повністю розкрив свій потенціал і квінтесенція всіх тих, які він плекав протягом усього творчого шляху.

Престиж (2006)

Якщо існує фільм, створений спеціально для аудиторії, що виросла на форумах IMDb і роликах з реакціями на YouTube, то це Престиж. Він переповнений пасхалками, які легко пропустити, якщо на секунду послабити уважність, там вміло розсипані натяки, а головний плот-твіст приголомшує, як шафа, що впала: мабуть, ніякий інший нолановський фільм не переглядають стільки разів і не розводять навколо нього таких уїдливих дискусій, як цей.

Оппенгеймер (2023)

Сценарій фільму заснований на книзі «Американський Прометей: Тріумф і трагедія Дж. Роберта Оппенгеймера», написаної Каєм Бердом і Мартіном Шервіном, яка отримала Пулітцерівську премію за біографію чи автобіографію. Головний герой — американський фізик, під керівництвом якого під час Другої світової війни було створено атомну бомбу.

Бетмен: Початок (2005)

З нинішньою ситуацією безсоромної корпоративної спекуляції, нескінченних “кіноселенів” та сіквелів, покликаних уникнути фінансових ризиків, легко прийняти новаторство цього фільму 2005 року як належне. Задовго до темної епохи засилля Кевіна Файги з його найбільшою поп-культурною монополією сучасності, Крістофер Нолан вдихнув нове життя і в якомусь сенсі знову змусив зважати на адаптацію коміксів — тим, що до цього було жанром, гідним хіба що презирливих поглядів.

Інтерстелар (2014)

Крістофер Нолан стає суперзіркою, він будить у собі внутрішнього Кубрика та створює власне прочитання “Космічної Одіссеї 2001”. Але в той час як остання досі вважається золотим стандартом візуального сторителлінга, який для передачі емоцій та думок покладається не на діалог, а на образний ряд, Інтерстеллар на тому ж полі демонструє цілу купу критичних помилок. У фільмі, який робить свою головну ставку на досить банальний слоган “любов долає час і простір”, він розкриває тему кохання із самозадоволенням та майже безсердечністю.

Дюнкерк (2017)

Для Нолана це був вихід із зони комфорту, безумовно. “Дюнкерк” позиціонувався як безпрецедентне візуальне диво – унікальний досвід, який можна відчути тільки якщо дивитися це все на найбільшому екрані IMAX. Один із кращих фільмів про війну.

ЧИТАТИ ЩЕ

Як досягти успіху: 10 надихаючих фільмів

Фільми про людей, які заробили мільйони, підкорили країни і досягли найвищих результатів у своїй справі. Ідеальне кіно для тих, хто шукає натхнення і потребує мотивації. Гра...

29 речей, які варто спробувати, щоб урізноманітнити секс

Коли йдеться про відносини, важлива їх частина – це експерименти та нові враження, які допомагають парам підтримувати пристрасть та інтерес один до одного. Секс –...

Фільми про осінь: 10 романтичних мелодрам

Романтичні мелодрами - жанр кіно, який ідеально личить осені. Ми підібрали для вас 10 романтичних мелодрам, які прикрасять ваші осінні вечори та зігріють краще за...

10 найкращих фільмів Скарлетт Йоханссон

Скарлетт Йоханссон — одна з найталановитіших та харизматичних акторок сучасності, чия кар'єра охоплює понад два десятиліття. З моменту свого дебюту вона зіграла в найрізноманітніших фільмах,...