Війна в Україні: 10 правдивих фільмів

Фільми про війну в Україні – особливі. Вони проникають у душу і мало кого залишають байдужим. Вони розповідають і історії про людей, які пережили нелегкий час. Військові жертвували своїм життям заради батьківщини, оскільки на коні свобода країни. Мирні люди також пройшли чимало випробувань. Хтось залишав свій дім, щоб врятувати життя дітей та рідних, а хтось залишався в епіцентрі військових подій для надання допомоги нужденним людям.

Сьогодні варто детальніше розглянути популярні військові фільми, які в яскравих фарбах розповідають про те, як війна раз і назавжди змінює наші життя. Це не вигадка, це реальні історії про життя людей, які пройшли чимало випробувань.

Донбас

Військова трагікомедія, створена на основі аматорських роликів Ютуба, знятих у східній частині України. Її режисером став Сергій Лозниця. Фільм “Донбас” – продукт спільного виробництва п’яти Європейських країн. Він був представлений до уваги глядачів 9 травня 2018 року. Прем’єра відбулася на міжнародному Канському кінофестивалі, де отримав режисерську нагороду. Окрім цей кінопроект був удостоєний премії України імені Олександра Довженка.

Погані дороги

Це ще один український фільм про війну на Донбасі, який торкнувся серця людей різних країн світу. Кінопроект «Погані дороги» складається з чотирьох новел. У ньому описуються події, що відбуваються у 2015 році. Подивившись фільм, глядачі дізнаються про стосунки між людьми, які зав’язуються на тлі воєнного конфлікту. Ідея фільму – чотири розбиті дороги та чотири типи стосунків. Тут зачіпаються питання довіри та любові, ненависті та зради. Ця кінострічка була номінована на здобуття нагороди від Американської кіноакадемії.

Земля блакитна немов апельсин

Це повнометражний документальний фільм, знятий у 2020 році. Його режисером стала Ірина Цилік. Цей фільм був удостоєний нагороди за найкращу режисерську роботу на фестивалі «Санденс». Кінострічка «Земля блакитна немов апельсин» розповідає історію про сім’ю, яка живе у «червоній зоні». Тут ведуться військові дії понад п’ять років. Життя люди прифронтової зони значно змінилися. Тепер їм потрібно пристосовуватися до нового життя. Головною героїнею фільму є Ганна, яка сама росте чотирьох дітей. Незважаючи на те, що сім’я має чимало труднощів, вона дружна і життєрадісна. У час у людей з’являються зовсім інші цінності.

Позивний Бандерас

Фільм побачив світ у 2018 році. Тут головним героєм виступає досвідчений військовий Антон Саєнко. У капітана свій особливий позивний – Бандерас. Саєнко став учасником антитерористичної операції. Капітану та його товаришам по службі належить попередити диверсію, щоб запобігти загибелі мирних людей. Їм належить пройти чимало випробувань.

Атлантида

Військовий фільм був номінований на «Оскар» у 2021 році. Це проект режисера Валентина Васяновича. Він вирішив зазирнути трохи у майбутнє. Тут розглядаються події 2025 року. Україна стала переможцем війни на Донеччині. Відтепер ці території контролює Київ, але вони зруйновані, на них неможливе нормальне життя, але все попереду. Це лише питання часу. Фільм “Атлантида”, незважаючи на те, що в ньому знімалися непрофесійні актори, отримав чотири Гран-прі. Він був показаний на більш ніж 50 фестивалях, що говорить багато про що.

Клондайк

Це один із найновіших військових фільмом українського виробництва. Він був удостоєний нагороди на Берліналі. Кінострічка отримала приз екуменічного журі у номінації “Панорама”. У «Клондайку» йдеться про військові дії, що відбуваються на Донбасі. В основі його сюжету авіакатастрофа, що сталася у 2014 році.

Додому

Український фільм «Додому» оцінили багато телеглядачів з різних країн світу. Він був удостоєний нагороди на Босфорському кінофестивалі за найкращу кінострічку іноземного виробництва. Фільм «Додому» став проектом кримськотатарського режисера Нарімана Алієва. Головний герой історії – кримський татарин Мустафа. Його сини після анексії Криму вирушили до Києва. Старший син гине. В результаті батько приймає рішення вирушити до столиці для того, щоб урятувати молодшого сина Аліма.

Черкаси

Якщо є можливість, обов’язково перегляньте військовий фільм «Черкаси». Він має досить цікавий сюжет. Головні дійові особи – хлопці з українського села на ім’я Мишко та Лев. Дії розгортаються у 2014 році. Ведмедик і Лев опиняються на українському військовому кораблі «Черкаси». Разом з іншими кораблями їх заблокують в озері Донузлав.

Іловайськ 2014. Батальйон «Донбас»

Вперше глядачі побачили кінострічку у 2019 році. Тут розповідається про військові події, що відбуваються на сході України. Батальйону добровольців, який отримав назву «Донбас», належить звільнити Попасне від бойовиків. Фільм отримав досить велику кількість позитивних відгуків від кінокритиків.

Мати апостолів

Режисером фільму став Заза Буадзе. Картина була удостоєна двох нагород на іспанському кінофестивалі. Це військова драма, в якій розповідається про безмежне кохання матері до свого сина. Мати заради порятунку свого сина здатна багато на що. Вона готова пройти через війну. Фільм був заснований на реальних подіях і розповідає про жінку, яка вирушила на тимчасово окуповану територію Донбасу, щоб відшукати свого зниклого сина, який служить в українській армії.

ЧИТАТИ ЩЕ

Як досягти успіху: 10 надихаючих фільмів

Фільми про людей, які заробили мільйони, підкорили країни і досягли найвищих результатів у своїй справі. Ідеальне кіно для тих, хто шукає натхнення і потребує мотивації. Гра...

29 речей, які варто спробувати, щоб урізноманітнити секс

Коли йдеться про відносини, важлива їх частина – це експерименти та нові враження, які допомагають парам підтримувати пристрасть та інтерес один до одного. Секс –...

Фільми про осінь: 10 романтичних мелодрам

Романтичні мелодрами - жанр кіно, який ідеально личить осені. Ми підібрали для вас 10 романтичних мелодрам, які прикрасять ваші осінні вечори та зігріють краще за...

10 найкращих фільмів Скарлетт Йоханссон

Скарлетт Йоханссон — одна з найталановитіших та харизматичних акторок сучасності, чия кар'єра охоплює понад два десятиліття. З моменту свого дебюту вона зіграла в найрізноманітніших фільмах,...