Кінофест «86» розширить кіно-карту України

Із 28 квітня по 3 травня у Славутичі (Чернігівська обл.) відбудеться безпрецедентне кінодійство. Це наймолодше місто України наповниться кіноманами та урбаністами. Тут триватиме фестиваль «86».
В його рамках буде показано більше 20 фільмів, а також відбудеться низка майстер-класів. Одним із акцентів фесту стане вітчизняна прем’єра документальної стрічки «Російський дятел», яка перемогла на вельмишановному Sundance у номінації «Найкращий іноземний документальний фільм». Картину презентуватиме сам режисер Чед Грація.
Про ці та інші цікавинки кінофестивалю «86» розповідають його творці Надія Парфан та Ілько Гладштейн.
Скільки фільмів буде презентовано на фестивалі цьогоріч?
Н. П.: Ми не женемося за кількістю. Загалом, повно- та короткометражних стрічок на фестивалі буде близько 25. Крім того проходитимуть майстер-класи, ну, і щовечора будуть музичні події.
Власне, сам кінофестиваль триватиме з 30 квітня по 3 травня. А 28 і 29 квітня буде урбаністичний ворк-шоп. Загалом буде представлено дванадцять повнометражних стрічок, що більше ніж минулоріч. Цьогорічна програма просторіша – більше часу відводиться на обговорення стрічок. У минулому році кожні дві години на фестивалі починався новий відвертий фільм, і глядачі просто не встигали обговорити картину. На цей раз такої проблеми не буде.
На вашому кінофесті проходитиме конкурс My Street Films Ukraine. В його рамках показуватимуться короткометражні стрічки, зняті у різних містах України. Про які міста у них йтиметься?
Н. П.: My street film – міжнародний проект, який заснував у Лондоні урбаніст та антрополог Майкл Стюарт. Вже кілька років поспіль він проводиться у столиці Британії. Цю ідею спочатку підхопила Чехія, потім ми. Ну, а після нас – низка інших країн центральної Європи. Суть конкурсу полягає в тому, що будь-яка людина може зняти фільм про своє рідне місто, вулицю, урбаністичну проблему тощо.
У лютому до нас надійшло близько 65 заявок з різних міст України на участь у цьому проекті. З них ми відібрали 15 півфіналістів. Найкращі з них і будуть показані на фестивалі у Славутичі. Близько половини цих стрічок розповідатимуть про Київ. Це картини про Іподром, крематорій, Русанівку, кінотеатр «Жовтень» тощо.
Також наразі триває робота над проектами про Сімферополь, Бережани та Запоріжжя. Молодий режисер Пьотр Армяновський знімає фільм про Краматорськ (Донецька обл.), а Оксана Казьміна – про Новояворівськ (Львівська обл.). Переважно всі ці фільми документальні. Однак є й ігрові стрічки і навіть одна анімація.
Які майстер-класи проводитимуться на фестивалі?
Н.П.: Із 28 по 1 травня проходитиме тренінг московського урбаніста та соціального антрополога Святослава Мурунова «Соціальне проектування: організація спільнот». Побувати на ньому буде корисним нашим урбаністам.
Скільки глядачів відвідало фест у минулому році?
І.Г.: До 500 глядачів. Близько 200 приїхало з Києва, ще сто – з Чернігова. Решта – місцеві. Цьогоріч ми очікуємо значно більше гостей фесту.
Протягом року по всій країні проходило відлуння фестивалю «86». Які міста ви об’їхали в його рамках?
І.Г.: Чернівці, Івано-Франківськ, Львів, Чернігів, Дніпропетровськ, Київ та Маріуполь. Цьогоріч, після проведення фесту, ми також відправимося по різних містах, щоб показати фільми.

ЧИТАТИ ЩЕ

Як зіпсувати секс: що не можна робити відразу після близькості

Психологи розповідають, які дії після сексу можуть негативно вплинути на ваші стосунки. Дізнайтеся, чого варто уникати, щоб зберегти близькість та порозуміння з партнером, щоб він...

Святковий стіл на Новий рік 2025: основні страви та алкоголь

Новий рік — це не тільки чарівний час для зустрічей з рідними та близькими, а й чудова нагода накрити багатий святковий стіл. У 2025 році...

У чому зустрічати 2025: стильні поради та ідеї для Нового року змії

Новий 2025 пройде під заступництвом Зеленої Дерев'яної Змії, що робить вибір святкового вбрання особливо важливим для залучення удачі та благополуччя. Змія символізує мудрість, елегантність та...

Опубліковані найкрасивіші автографи зірок

Нам здається, що знамениті люди, ба навіть - легенди, все роблять по-особливому. У деяких випадках це дійсно так. Але підпис - така звичайна річ для...