10 фільмів про програмістів

Стрімкий розвиток технологій відбивається на усіх сферах життя людини. Кінематограф швидко реагує на усі зміни в суспільстві. Тому в прокат виходить велика кількість фільмів про програмістів, штучний інтелект, хакерство та віртуальну реальність. Такі стрічки не лише показують різноманітні варіанти майбутнього, а й описують не легкий шлях, навіть найрозумніших, програмістів до успіху.

Ми підготували для вас 10 найкращих фільмів про програмістів. Цікаво буде і тим, хто закоханий в технології, і людям в професії і навіть шанувальникам романтичних історій та історичних драм.

Тринадцятий поверх (1999)

Стрічка розповідає історію компанії, яка спеціалізується на розробці програмного забезпечення. Програмісти компанії змогли створити досконалу віртуальну реальність. ЇЇ створення співвідноситься в часі з низкою вбивств в місті, де мешкає безліч програмістів.

Герої фільму розуміють, знайти вбивцю можна лише в недавно створеній реальності. Саме там він може майстерно маск уватися, ховаючись від переслідувачів. Але щоб відшукати там ворога, потрібно щиро повірити в існування вигаданого світу.

Матриця (1999)

Фільм, який не потребує представлення. Головним героєм картини є найголовніший хакер нашого світу. Звуть його Томас Андерсон. Вдень Андерсон працює програмістом у масштабній компанії. Вночі ж він перетворюється на Нео і блукає мережею. День для нього час з умовностями та обмеженнями, ніч дарує безмежні можливості.

Переломним стає момент, коли Томасу відкривається жахлива правда: все, що він знав і бачив, — ілюзія. Наша реальність — це лише цифровий код.

Пірати Силіконової долини (1999)

Фільм знятий за книгою «Fire in the Valley: The Making of The Personal Computer» і розповідає про ті часи, коли комп’ютерна індустрія тільки починала розвиватися. В основу картини лягла історія про старих друзів і заклятих ворогів Біла Гейтса і Стіва Джобса.

Все почалося на зорі вісімдесятих, в маленьких підсобних приміщеннях. Саме там двоє нікому не відомих програмістів винаходили та фантазували. Їхні мрії через деякий час здійснились. Вчорашні фантазери перетворилися на мільярдерів.

Революційна ОС (2001)

Документальна стрічка режисера Дж. Т. С. Мура «Революційна ОС» розповідає про історію GNU та Linux. Також фільм оповідає про розвиток open source і free software рухах в цілому.

Картина дає можливість з перших вуст почути про те, як це — боротися з системою і конкурувати з Microsoft і Apple. При цьому продовжуючи сповідувати принципи відкритості.

Гра в імітацію (2014)

Обравши цю картину, глядач отримає насолоду від перегляду історичної драми на основі біографії англійського математика, логіка і криптографа Алана Тьюринга.

Здається, біографія математика не те, що здатне захоплювати з перших хвилин перегляду. Проте не тоді, коли мова йде про одного з основоположників інформатики. В його ім’я також названо одну з найпрестижніших премій в галузі інформатики.

Доля генія була нелегкою. Алану вдалось зламати код німецької шифрувальної машини «Енігма» під час Другої світової війни. Він створив «Машину Тьюринга» і тест Тьюринга. Але ці досягнення не врятували його від гомофобії суспільства. Його змусили пройти процедуру хімічної кастрації. Після неї, за офіційною версією, він наклав на себе руки. Проте і досі багато хто вважає, що Тьюринга вбили.

Citizenfour: Правда Сноудена (2014)

Режисером документального фільму про Сноудена стала Лора Пойтрас. У 2013 році вона почала листування по зашифрованому каналу з певним анонімом, який завжди підписувався як Citizenfour.

У листуванні він стверджував, що є високопоставленим урядовцем. А також має докази того, що АНБ таємно стежить за мільйонами людей по всьому світу. Пізніше загадковим «Громадянином чотири» виявився Едвард Сноуден. Лора Пойтрас назвала його псевдонімом фільм, за який отримала премії «Оскар», «Супутник» і BAFTA.

П’ята влада (2013)

Фільм заснований на реальних подіях. Картина розповідає про спробу викрити державну корупцію і брехню влади, яка перетворила Інтернет-стартап в одну з найвідоміших і обговорюваних організацій 21-го століття.

Проєкт Wikileaks зміг оприлюднити більше таємниць, ніж найвпливовіші у світі ЗМІ. Він розкривав ганебні секрети державних служб і фінансові злочини корпорацій.

Засновники сайту навіть змогли отримати доступ до одного з найбільш секретних архівів США. І в цей момент пере ними постало важливе запитання: яка ціна таємниці у вільному суспільстві — і яка ціна її розголошення?

Хто я — жодна система не є безпечною (2014)

Історія знає безліч фільмів про хакерів. Але фільм «Хто я» – їх німецька версія. У центрі сюжету юний комп’ютерний геній. Через проблеми в спілкуванні з однолітками, хлопець знаходить себе у світі коду.

Зненацька його запрошують вступити до лав антиурядової хакерської організації. ЇЇ учасники хочуть, щоб їхня спрямована проти байдужої більшості діяльність була помічена на міжнародному рівні.

Стів Джобс (2015)

Стрічка є екранізацією життя одного з найвідоміших американських бізнесменів Стіва Джобса. Біографічний фільм охоплює приблизно 15 років життя чоловіки, з 1984 по 1998 рік. В цей час Стіва виключили з ради директорів компанії. І він почав займатися програмами для освітніх установ.

Стрічка передає завзятість героя. Завдяки цій якості Джобс довів, що навіть без іменитої корпорації, здатний створювати справжні шедеври. Зрештою, директора Apple були змушені знову запросити Джобса до своїх лав на правах радника.

Усі події, зображені в стрічці, показують відносини головного героя з людьми. Всі вони відіграли в його житті важливу роль. Та вплинули на формування особистості Джобса, що втілив в реальність свої, здавалися неможливі, мрії.

Апгрейд (2018)

Фільм описує недалеке майбутнє. Технологічний прогрес повністю охопив всі аспекти людського життя. Головний герой стрічки звичайнісінький чоловік на ім’я Грей. Він займається ремонтом старих автомобілів.

Одного разу Грей з дружиною потрапляють в аварію. А після — в руки банди відморозків, в результаті чого жінка гине, а Грей виявляється паралізованим нижче шиї.

Він прикутий до ліжка і навіть не уявляє, як жити далі. Той самий багатий клієнт пропонує Грею вживити в нього чіп під назвою Stem. По суті це надпотужний і розумний комп’ютер, який у вигляді невеликого чіпа імплантується в нервову систему людини. Завзятий технофоб погоджується на апгрейд, адже це його єдина можливість помститися за загибель дружини.

ЧИТАТИ ЩЕ

Як досягти успіху: 10 надихаючих фільмів

Фільми про людей, які заробили мільйони, підкорили країни і досягли найвищих результатів у своїй справі. Ідеальне кіно для тих, хто шукає натхнення і потребує мотивації. Гра...

29 речей, які варто спробувати, щоб урізноманітнити секс

Коли йдеться про відносини, важлива їх частина – це експерименти та нові враження, які допомагають парам підтримувати пристрасть та інтерес один до одного. Секс –...

Фільми про осінь: 10 романтичних мелодрам

Романтичні мелодрами - жанр кіно, який ідеально личить осені. Ми підібрали для вас 10 романтичних мелодрам, які прикрасять ваші осінні вечори та зігріють краще за...

10 найкращих фільмів Скарлетт Йоханссон

Скарлетт Йоханссон — одна з найталановитіших та харизматичних акторок сучасності, чия кар'єра охоплює понад два десятиліття. З моменту свого дебюту вона зіграла в найрізноманітніших фільмах,...