Джек Ніколсон: 10 кращих фільмів актора

Джек Ніколсон з’явився на світ 22 квітня 1937 на Манхеттені. Дорогу в кіно Джеку Ніколсону відкрив в 1958 році режисер фільму «Плакса-вбивця» Роджер Кормен. Ніколсон дебютував в головній ролі молодого злочинця, який почав панікувати після вбивства підлітків.

Ніколсон є рекордсменом за кількістю номінацій на «Оскар» – 12 разів, з яких тричі виявився переможцем. Також три рази акторові діставалася нагорода Британської академії кіно і телевізійних мистецтв, сім разів ставав лауреатом премії «Золотий глобус», шість разів отримував нагороду Національної ради кінокритиків США, також шість разів був володарем нагороди Гільдії кіноакторів США.

В 1994 році Ніколсона нагородили премією Американського інституту кіномистецтва за досягнення в житті.

Одружений Джек Ніколсон був лише один раз – на актрисі Сандрі Найт. У цьому шлюбі у них народилася дочка Дженніфер Ніколсон. Джек і Сандра одружилися в 1962 році, але через 6 років подружжя офіційно розлучилося.

Пролітаючи над гніздом зозулі (1975)

У 1975 році на екрани виходить екранізація культового американського роману «Пролітаючи над гніздом зозулі».

Злочинець Рендл Патріка Макмерфі потрапляє в психіатричну клініку для експертизи.Чоловік симулює божевілля, щоб не потрапити за грати. Скоро виявляється, що пацієнти психіатричної клініки – не такі вже й божевільні.

У стрічці Джек Ніколсон виконує головну роль. Картину назвали справжнім проривом у творчій біографії актора. Роль в кінострічці принесла Ніколсону першу статуетку «Оскар» як кращому акторові року.

Бетмен (1989)

У 1989 році Джек Ніколсон змусив говорити про себе весь світ, знявшись в екранізації коміксів «Бетмен». Його версія антигероя Джокера стала класикою.

Сюжетна лінія коміксів – боротьба добра зі злом. Коли Брюс Уейн був ще хлопчиком, він став очевидцем смерті власних батьків. Їх безжально вбили на вулиці міста Готем. Здавалося б у Готема немає майбутнього, але в найважчий для жителів час з’являється захисник. Загадковий герой в костюмі кажана – Бетмен, стає на захист мирних громадян.

Краще не буває (1997)

У 1997 році Джек Ніколсон отримує третю статуетку «Оскар» за головну роль в картині «Краще не буває».

Фільм розповідає про ексцентричного письменника на ім’я Мелвін Адал. Він – расист, гомофоб, мізантроп і собаконенависник. Через свою дивну поведінку чоловік часто потрапляє в комічні ситуації, але завжди залишається самотнім.

Але несподівано його самотності настає кінець. Мелвіну доводиться доглядати за сусідським песиком. І непомітно для себе він вчиться у нього доброти та відданості.

Китайський квартал (1974)

Джек Ніколсон виконує роль приватного детектива Джейка Гіттеса з довоєнного Лос-Анджелеса. До нього звертається Евелін Малрей – дружина представника водного управління.

Дама просить детектива викрити свого чоловіка в зраді. Однак відразу ж після вдалого розслідування з ним трапляється біда. Тоді Гіттес береться і за цю справу.

Про Шмідта (2002)

У 2002 році Джек Ніколсон грав у фільмі «Про Шмідта». На це раз його героєм співробітник страхової компанії, який вийшов на пенсію.

Воррен Шмідт починає переосмислювати прожите життя, намагаючись зрозуміти, чи зміг він досягти всіх своїх мрій в кар’єрі, шлюбі та сімейному житті.

Сяйво (1980)

У 1980 році Джека Ніколсона затвердили на головну роль в фільмі Кубрика «Сяйво». Стрічка є екранізацією однойменного роману майстра жахів Стівена Кінга.

Роль невезучого письменника Джека Торранса, який повільно сходить з розуму в зловісному готелі «Оверлок», можна назвати найхарактернішою і найяскравішою в кар’єрі актора.

Честь сім’ї Пріцці (1985)

У фільмі «Честь сім’ї Пріцці» Джек Ніколсон виконує роль найманого вбивці Чарлі Партана.

Чарлі працює на сім’ю Пріцці, один з найвпливовіших кримінальних синдикатів в країні. Закохавшись в Айрін, він тільки після весілля дізнається, що його красуня дружина — наймана вбивця, яку родина Пріцці найняла щоб вона ліквідувала тих, хто веде подвійну гру.

Любов за правилами і без (2003)

Гаррі Сенборн працює в музичній індустрії. Він чоловік вже немолодий, але як і раніше одержимий любов’ю до слабкої статі. Незважаючи на те, що у Гаррі є дружина і коханка, чоловік постійно шукає нових відносин.

Об‘єктом його залицянь стає зовсім молоденька дівчина Мерін. Сенборн пропонує дівчині провести разом вихідні і вона дає згоду. Але побачення закінчилося плачевно, у Гаррі прихопило серце.

Будяк (1987)

Раніше популярний спортсмен, а тепер бродячий п’яниця Френсіс Фелан приїжджає в своє рідне містечко Олбані, звідки він втік. Там чоловік зустрічає своє давнє кохання, в минулому співачку, а невиліковно хвору жінку Хелен Арчер. Колишні коханці знаходять притулок в нічліжному будинку Реверенда Честера.

Декілька хороших хлопців (1992)

Капрал Доусон і рядовий Дауні постають перед судом за незаконну розправу над своїм товаришем. Захищати їх доручають молодому, самовпевненому адвокату Деніелу Кіффу. Деніелу зовсім не хочеться доводити справу до суду. Але мирно все вирішити не вдається.

ЧИТАТИ ЩЕ

Як досягти успіху: 10 надихаючих фільмів

Фільми про людей, які заробили мільйони, підкорили країни і досягли найвищих результатів у своїй справі. Ідеальне кіно для тих, хто шукає натхнення і потребує мотивації. Гра...

29 речей, які варто спробувати, щоб урізноманітнити секс

Коли йдеться про відносини, важлива їх частина – це експерименти та нові враження, які допомагають парам підтримувати пристрасть та інтерес один до одного. Секс –...

Фільми про осінь: 10 романтичних мелодрам

Романтичні мелодрами - жанр кіно, який ідеально личить осені. Ми підібрали для вас 10 романтичних мелодрам, які прикрасять ваші осінні вечори та зігріють краще за...

10 найкращих фільмів Скарлетт Йоханссон

Скарлетт Йоханссон — одна з найталановитіших та харизматичних акторок сучасності, чия кар'єра охоплює понад два десятиліття. З моменту свого дебюту вона зіграла в найрізноманітніших фільмах,...