Емма Томпсон: 10 кращих фільмів актриси

Емма народилася 15 квітня 1959 року в Лондоні в сім’ї відомих акторів – Еріка Томпсона і Філліда Ло. Кінокар’єра Томпсон почалася в 1989 році, коли вона разом Кеннетом Бранна і Джеффом Голдблюмом знялася у фільмі «Генріх V». У Голлівуді дебютувала в історичних стрічках Джеймса Айворі: «Говардс Енд» (1992) і «Залишок дня» (1993), а в 1993 році знялася в політичному трилері «В ім’я батька» (1993).

Всі три ролі залишили сприятливе враження і були номіновані на «Оскар», а гра Томпсон в «Говардс Енд» була відзначена премією «Оскар» за кращу жіночу роль.

У 2000-их Томпсон, подібно до багатьох інших великим британським акторам, знімалася в екранізаціях книг про Гаррі Поттера – в ролі професора Сивіли Трелоні.

Розум і почуття (1995)

Дії картини відбуваються в Англії 19 століття. Нелегко доводиться двом сестрам, Елінор і Маріанне, любити і будувати відносини, коли навіть батьки налаштовані проти.

Вони такі різні, якими можуть бути тільки сестри – одна чуттєва і романтична, інша – пристрасна і зухвала. Фільм повністю повторює однойменну книгу Джейн Остін і знятий в кращих традиціях романтичного кіно.

Емма Томпсон створила сценарій для роману Джейн Остін «Розум і почуття» і отримала «Оскар» як сценарист.

Маєток Говардс Енд (1992)

Світове визнання Емма Томпсон отримала після спільної роботи з Ентоні Хопкінсом – історичної картини «Маєток Говардс Енд». Фільм приніс Томпсон нагороди «Оскар» і «Золотий глобус».

Стрічка розповідає про життєві історії трьох різних верств англійського суспільства початку XX століття, яких поєднав маєток «Говардс Енд»: Вілкоксів — багатих капіталістів, сестер Шлеґель — освіченої аристократії та сім’ї Бастів — низів середнього класу.

Реальна любов (2003)

Сюжет фільму складається з дев’яти історій, які розвиваються паралельно. Проте кожна відбувається незадовго до Різдва, а кульмінацією всіх сюжетів стає Святвечір. Саме тоді усі персонажі химерним чином переплітаються між собою.

Персонажами історій є абсолютно різні люди: прем’єр-міністр Великобританії, письменник, заміжня жінка, яка відчуває, що чоловік до неї охолов, підліток, закоханий у «королеву» школи. Всіх цих людей об’єднує лише одне – кохання.

Наприкінці дня (1993)

Стівенс – ідеал англійського дворецького, який прослужив все життя вірою і правдою в стародавньому маєтку. Він повністю присвятив себе своїй справі, і здається, ніби нічого не здатне його відвернути від роботи. Але все змінюється в одну мить, коли, в маєтку з’являється нова служниця, на ім’я Кентон.

Стівенс, як міг, намагався приховати раптово виявилися почуття до новому мешканцеві маєтку, але серцю не накажеш. Тепер Стівенс переосмислив пріоритети, адже в Кентон вони бачить ідеал.

Порятунок містера Бенкса (2013)

У 2013 році Емма Томпсон працювала разом з Томом Хенксом у біографічній трагікомедії «Врятувати містера Бенкса», виконавши роль англійської письменниці Памели Треверс.

Сюжет фільму бере свій початок в далеких 40-х роках минулого століття, коли великий мультиплікатор Уолт Дісней обіцяє своїм дочкам зняти фільм за їх улюблену книгу «Мері Поппінс». Але Памела Лінда Треверс, автор твору, протягом двадцяти років відмовлялася дати Діснею права на створення фільму. І ось в кінці кінців, в 1961 році мультиплікатору вдається нарешті умовити письменницю приїхати в Лос-Анджелес, для спільної роботи над фільмом.

Акторська гра Томпсон була номінована на премію Гільдії кіноакторів США, «Золотий глобус» і BAFTA.

Виховання почуттів (2008)

На дворі початок 60-х, а 16-річна Дженні живе в сонному і нудному передмісті Лондона. Вона мріє про хорошу освіту в Оксфорді. Але знайомство з красенем Девідом вносить свої корективи в життя дівчини.

Любов мужчини до спортивних машин, модного одягу і дорогих розваг дуже приваблюють вдвічі молодшу за нього Дженні.

Чоловіки, жінки та діти (2014)

У центрі сюжету драмокомедії Райтмана Чоловіки, жінки і діти – історія взаємин батьків та їхніх дітей-підлітків в епоху засилля інтернету. Глядачі дізнаються, наскільки вплинула мережа на зв’язок між людьми, на почуття і самооцінку.

Останній шанс Харві (2008)

Кінострічка розповідає про немолодого вигадника рекламних джинглів, Харві. Герой відправиться в Лондон, на весілля до дочки. Однак тут його чекає неприємний сюрприз. Під вінець дочка поведе вітчим.

Далі ланцюжок неприємностей приростає запізненням на рейс. Розчарувавшись, він відправляється в бар, де на самоті буде коротати час до відльоту, поки не познайомиться з чудовою молодою жінкою Кейт.

Моя жахлива няня (2005)

У 2005 році на екрани вийшла сімейна комедія «Моя жахлива няня», в якому Емма виступає одночасно і автором сценарію і виконавцем головної ролі. На написання сценарію до фільму у Томпсон пішло дев’ять років. В основі фільму лежать романи Крістіанни Бренд.

Седрік Браун — вдівець і люблячий батько сімох дітей. Залишені без нагляду діти всіма силами протистоять спробам привести в будинок няню. В результаті вони перевірили цілих 17 нянь. Але несподівано оголошується няня-чарівниця Матільда Макфі.

В ім’я батька (1993)

Картина заснована на реальних подіях і є екранізацією історії Гілфордской четвірки. У 1975 році в місті Гілфорд на півдні Англії в двох місцевих пабах прогриміли вибухи. Четверо ірландців були несправедливо звинувачені в організації цих терактів і вбивстві британського солдата Брайана Шоу.

Ці четверо просто випадково опинилися на місці злочину і були заарештовані. Серед засуджених виявилися син і батько Конлон. Джеррі разом з батьком опиняється у в’язниці суворого режиму і піддається численним фізичним тортурам і всіляких принижень.

ЧИТАТИ ЩЕ

Як досягти успіху: 10 надихаючих фільмів

Фільми про людей, які заробили мільйони, підкорили країни і досягли найвищих результатів у своїй справі. Ідеальне кіно для тих, хто шукає натхнення і потребує мотивації. Гра...

29 речей, які варто спробувати, щоб урізноманітнити секс

Коли йдеться про відносини, важлива їх частина – це експерименти та нові враження, які допомагають парам підтримувати пристрасть та інтерес один до одного. Секс –...

Фільми про осінь: 10 романтичних мелодрам

Романтичні мелодрами - жанр кіно, який ідеально личить осені. Ми підібрали для вас 10 романтичних мелодрам, які прикрасять ваші осінні вечори та зігріють краще за...

10 найкращих фільмів Скарлетт Йоханссон

Скарлетт Йоханссон — одна з найталановитіших та харизматичних акторок сучасності, чия кар'єра охоплює понад два десятиліття. З моменту свого дебюту вона зіграла в найрізноманітніших фільмах,...