«Аватар» допоміг «Аліті»

Пам’ятаєте, минулого тижня ми говорили про малообіцяючий дебют фантазійного фільму «Аліта: Бойовий ангел» (Alita: Battle angel) в Північній Америці (спільний ринок США і Канади). Там же я пропонував почекати з прогнозами і подивитися, як картина спрацює в Китаї, куди на прем’єру фільму приїхав дуже популярний у Китаї продюсер і сценарист «Аліти» Джеймс Кемерон. Він у Китаї є практично легендарною фігурою завдяки феноменальним касовим успіхам його «Титаніка» (тільки повторний випуск картини в форматі 3D зібрав у Китаї понад 140 мільйонів доларів) і, звичайно, «Аватара».

Отже, в свій дебютний вікенд у Китаї «Аліта» зібрала 62,3 мільйона доларів. Не скажу, що феноменальний результат, але дуже непоганий. З цією цифрою закордонні збори фільму досягли 202,7 мільйона доларів. А по всьому світу – 263,4 мільйона доларів.

Начебто виглядає непогано, проте постановочний бюджет картини був 170 мільйонів доларів, не враховуючи близької до цієї суми на просування фільму. Працівники студії «Фокс» вважають, що для того, щоб вийти на «нуль» фільму потрібно зібрати 350 мільйонів доларів. Зовнішні ж фахівці вважають, що тут менше ніж 400-500 мільйонами не обійдешся.

Злегка може обнадіювати студію те, що на цей момент «Алита» за світовими зборами на 8% випереджає минулорічний фільм Стівена Спілберга «Першому гравцеві приготуватися» (Ready Player One). Останній в результаті зібрав понад 450 мільйонів у світовому прокаті.

З іншого боку, в Північній Америці в свій другий вікенд «Аліта» втратила 58 відсотків зборів і не перевищила 12 мільйонів за зборами, поступившись першим місцем третьому фільму популярної анімаційної франшизи «Як приручити дракона 3» (How to Train Your Dragon 3). Той, за попередніми оцінками, зібрав від 58 до 60 мільйонів доларів.

За межами Північної Америки цей мультик вже зібрав понад 216 мільйонів доларів.

З них у цей уїк-енд 34,7 мільйона. З цим результатом глобальні збори анімації студії Dreamworks Animation, що давненько не випускала на екрани ніяких картин, наблизився до 274,9 мільйона доларів.

Від себе додам, що перед випуском фільму на екран, я побував на цій студії, що як і раніше розташовується в затишному, типу університетського, кампусі. Там, як і при попередньому керівнику, легендарному Джеффрі Катценбергу, працівників годують смачно і безкоштовно – сам скуштував їх дармових хлібів. Там я поговорив із творцями картини, отримав багато сувенірів. Проте комерційні товари, засновані на історії дружби драконів і вікінгів – майки, карнавальні костюми, шкільні ранці та багато-багато іншого – були не для роздачі журналістам. На цих товарах, що супроводжують фільм, студії іноді заробляють не менше, а іноді й більше, ніж на самих фільмах.

Третє місце теж дісталося мультику, але не такому яскравому. «Лего фільм-2» (The Lego Movie 2: The Second Part) зібрав у Північній Америці 9,5 мільйона доларів.

Четверте місце з симпатичним для дуже малобюджетного фільму результатом у 8 мільйонів доларів дісталося романтичній, (а як же!) комедії «Ну хіба не романтично?» (Is not it Romantic).

Приємним дебютом з 7,8 мільйонами зборів виявилася британська скромна картина «Боротьба з моєю родиною» (Fighting With My Family) про дівчину, яка хоче стати професійним рестлером.

 

Автор: Сергій Рахлін

ЧИТАТИ ЩЕ

Як зіпсувати секс: що не можна робити відразу після близькості

Психологи розповідають, які дії після сексу можуть негативно вплинути на ваші стосунки. Дізнайтеся, чого варто уникати, щоб зберегти близькість та порозуміння з партнером, щоб він...

Святковий стіл на Новий рік 2025: основні страви та алкоголь

Новий рік — це не тільки чарівний час для зустрічей з рідними та близькими, а й чудова нагода накрити багатий святковий стіл. У 2025 році...

У чому зустрічати 2025: стильні поради та ідеї для Нового року змії

Новий 2025 пройде під заступництвом Зеленої Дерев'яної Змії, що робить вибір святкового вбрання особливо важливим для залучення удачі та благополуччя. Змія символізує мудрість, елегантність та...

Опубліковані найкрасивіші автографи зірок

Нам здається, що знамениті люди, ба навіть - легенди, все роблять по-особливому. У деяких випадках це дійсно так. Але підпис - така звичайна річ для...