Кращі фільми про Одесу

Одеса є найпопулярнішим українським містом на широких екранах. Тут, звичайно, знімається набагато менше фільмів, ніж у Києві. Однак якщо українська столиця часто з’являється на екранах «в ролі» якогось пересічного мегаполісу, то Одеса часто виходить на широкі екрани в гордої ролі самої себе. Аж надто люблять кінематографісти унікальний колорит цього міста. Тут у різний час працювали такі великі майстри, як Кіра Муратова, Олександр Довженко, Юліуш Махульський, Карен Шахназаров та багато інших. Тож обмежитися лише десяткою в добірці «Кращі фільми про Одесу» було нелегко.

П’ята терапія (2017)

В основу фільму поклали історії з життя сучасного одеського поета Стаса Домбровського. Він же і виконав у картині головну роль. Стас ще в юності став вживати наркотики і красти. У 17 років він дізнався, що хворий на ВІЛ. Потім у нього діагностували гепатит і туберкульоз. На той момент Стас був у в’язниці і стан його здоров’я погіршувався. У зв’язку з цим його перевели до спеціальної палати під назвою «П’ята терапія», де збирають безнадійно хворих. Це було дно в житті Стаса, після якого він почав поступово повертатися до нормального життя. Через цю картину пройшли головні поворотні події в долі наркомана, який зумів подолати свою залежність.

Ліквідація (2007)

Сюжет серіалу розгортається в 1946 році. Начальник відділу по боротьбі з бандитизмом Одеського карного розшуку Давид Гоцман виявляє бандитський склад з награбованою військовою формою. Слідчий намагається з’ясувати, кому було потрібно таку кількість обмундирування адже на пересічне пограбування це не схоже. В результаті розслідування стає ясно, що в місті готувався антирадянський переворот.

Зелений фургон (1983)

Стрічка переносить глядача в післяреволюційну Одесу і її околиці. Начальником повітового відділення міліції стає вчорашній гімназист Володя Патрикеєв. Він натхненно бореться з конокрадами, спекулянтами і самогонниками. Молодий слідчий мріє про кар’єру успішного міліціонера і активно користується методами Шерлока Холмса. Врешті-решт він добирається до найбільш авторитетного злочинця в окрузі, якого звуть Червень.

Три дні в Одесі (2007)

Сюжет картини розгортається в 1947 році. В Одесу приїжджає співробітник московської міліції, щоб допомогти місцевим правоохоронцям розшукати місцевого кримінального авторитета Мишу-Віртуоза. У останнього в руках знаходиться картотека румунської агентури. У Південній Пальмірі головний герой зустрічається зі своїм давнім другом, а також з племінницею Миші-Віртуоза на ім’я Майя. Міліціонер придумує хитрий план для того, щоб заволодіти потрібної картотекою.

Дежа вю (1989)

Стрічка переносить глядача в 1925 рік. В Одесу приїжджає кілер Джонні Поллак, щоб убити Міккі Нічу. Останній неугодний чиказькій мафії через те, що зруйнував їх нелегальний бізнес з виробництва алкоголю. Американський вбивця видає себе за професора-ентомолога і намагається знайти свою жертву в киплячому місті. Незабаром новина про приїзд в СРСР почесного професора розноситься по всьому місту і до нього спрямовуються юрби цікавих місцевих жителів.

Приморський бульвар (1988)

Одного разу молодий хлопець на ім’я Олександр Єрмоленко зустрів на вулиці симпатичну дівчину. Це спонукало його кинутися в погоню за нею. Однак через таку легковажність він потрапив в аварію. В результаті всі залишилися живі, проте постраждав автомобіль сценариста на прізвище Огоньков. Замість компенсації збитку від Саші він просить допомогти з написанням сценарію для рекламного ролика Держстраху. І це стає ще одним непростим випробуванням для протагоніста.

Ми з джазу (1983)

На дворі 1926 рік. Студент Одеського музичного технікуму Костя Іванов активно захоплюється джазом. Однак керівництво навчального закладу загрожує відрахувати його, якщо він не перестане грати музику цього жанру. Незважаючи на це хлопець продовжує захоплюватися джазом. Незабаром він зустрічає Стьопу, який грає на банджо, і барабанщика Жору. Разом вони створюють власну групу. Однак перший же виступ хлопців завершується невдачею. Після цього група ледь не розпадається, але незабаром молодим музикантам знову посміхається удача. Без цієї картини не обходиться жодна добірка «Кращі фільми про Одесу».

Настроювач (2004)

Один із шедеврів Кіри Муратової розповідає про двох мільйонерок Аллу Сергіївну та Любу, які живуть біля Чорного моря. Їм потрібно налаштувати піаніно, для чого вони викликають молодого фахівця Андрія. Останній намагається догодити примхам своєї розбещеної подруги Ліни, яка звикла до розкішного життя. Незабаром він приходить у повний розпач через те, що йому не вистачає грошей. Нужда підштовхує його на те, щоб убити людину і заволодіти її багатствами.

Вогні притону (2011)

1958 рік. Господиня маленького борделя, яку називають мама Люба, керує двома дівчатками, які сплять за гроші – Зінкою-Гітлер і Зиготою. Вони живуть душа в душу. До мами Люби часто заходить закоханий у неї син прокурора Аркаша. А сама головна героїня любить поета Адама. Також протагоністка намагається допомогти своїй мамі, яка живе за містом.

Моя русалка, моя Лореляй (2014)

Ще одна картина, яка переносить глядача в Одесу радянських часів. У центрі сюжету перебуває хлопчик Федя, який закохується в 18-річну руду актрису Нюру. Він любить кататися на велосипеді і грати зі своїм другом. А Нюра мріє зіграти головну роль у популярному фільмі. Це одна з найбільш колоритних і романтичних картин у добірці «Кращі фільми про Одесу».

Читайте також добірки кращих фільмів про Київ, Львів, Лондон, Париж і Берлін.

ЧИТАТИ ЩЕ

Як досягти успіху: 10 надихаючих фільмів

Фільми про людей, які заробили мільйони, підкорили країни і досягли найвищих результатів у своїй справі. Ідеальне кіно для тих, хто шукає натхнення і потребує мотивації. Гра...

29 речей, які варто спробувати, щоб урізноманітнити секс

Коли йдеться про відносини, важлива їх частина – це експерименти та нові враження, які допомагають парам підтримувати пристрасть та інтерес один до одного. Секс –...

Фільми про осінь: 10 романтичних мелодрам

Романтичні мелодрами - жанр кіно, який ідеально личить осені. Ми підібрали для вас 10 романтичних мелодрам, які прикрасять ваші осінні вечори та зігріють краще за...

10 найкращих фільмів Скарлетт Йоханссон

Скарлетт Йоханссон — одна з найталановитіших та харизматичних акторок сучасності, чия кар'єра охоплює понад два десятиліття. З моменту свого дебюту вона зіграла в найрізноманітніших фільмах,...